Po jedenácti letech si písecké házenkářky zahrají mezi nejlepšími čtyřmi českými týmy v play-off. Naposledy se házenkářky z města na Otavě představily v boji o medaili v sezóně 2011/2012 a byla z toho bronzová medaile.

Minulý rok měly Sokolky play-off na dostřel a nakonec jim v závěru soutěže uteklo o jediný bod, letos jim k jistotě postupu pomohl soupeř, paradoxně ten, který jim minulý rok vystavil stopku, DHK Zora Olomouc, ta totiž v sobotní zápase 19.kola pouze remizovala s Mostem 22:22 a právě tato ztráta Hanaček stačila píseckým házenkářkám k jistotě postupu.

Po definitivní potvrzení účasti v play-off se vydaly svěřenkyně trenéra Pavlovského k sokolskému derby do Ostravy, kde na ně čekal místní tým DHC Sokol Poruba. Poruba, jejíž tým prošel velkou generační výměnou nezažívá podařenou sezónu co se bodů týče a před zápasem byla s šesti body na předposledním místě a tak před utkáním byly favoritkami písecké hráčky, které do nedělního utkání vstoupily lépe než domácí tým a po čtvrt hodině hry vedly rozdílem pěti branek 10:5. Poté domácí hráčky přidaly v obraně na agresivitě, což píseckým hráčkám činilo velké problémy a do konce první části hry se dokázaly prosadit už pouze dvakrát a jen díky náskoku ze začátku utkání šly do šaten s vedením 12:10.

Brankový účet druhé půle otevřela písecké Barbora Hanzelínová, která navyšovala vedení svého týmu na 13:10, domácí hráčky ale využily vyloučení Evy Svobodové a stáhly písecký náskok na jedinou branku a o pár minut později Portoričanka v dresu Poruby Sheila Hiraldo nejdříve vyrovnala na 14:14 a pak poslala svůj tým do vedení 15:14. Sokolky na domácí obrátku ihned zareagovaly pěti brankami v řadě a v desáté minutě druhé půle vedly rozdílem čtyř branek a to 19:15, toto vedení už do konce poločase udržely a domácím hráčkám nedovolily přiblížit na rozdíl menší než tří branek a na konci tak mohly slavit doslova vybojované vítězství 27:24. V písecké bráně opět zářila Eva Bezpalcová, která si připsala v utkání šestnáct zákroků s celkovou úspěšností 42%.

Za 14 dní hostí Sokolky doma Šaľu, která bojuje o prvenství v MOL lize, utkání je v plánu 25. března od 15:00 v Obloukové hale.

DHC SOKOL PORUBA – SOKOL PÍSEK 24:27 (10:12)

Nejvíce branek: Farářová 5, Konečná 5, Hiraldo 4 – Korešová 8, Chlupová 5, M. Svobodová 4

Rozhodčí: Petr Kirchner – Michal Vacula, Sedmimetrové hody: 5/4 – 5/4, Vyloučení: 5:4, Diváci: 97

foto: Štěpi Czyžová