Jen dva týdny po svém největším úspěchu v sezóně, kdy se na turnaji v Pardubicích podařilo minižačkám Sokola Písek vybojovat zlaté medaile, zavítaly na tradiční, mezinárodní Mikulášský turnaj do Veselí nad Moravou. Měly tak možnost konfrontace s velmi kvalitními týmy ze Slovenska, se kterými se utkají jen jednou za čas. Jejich soupeři byly nejlepší týmy z České republiky a Slovenska a turnaj tak nemohl mít silnější obsazení. Čtrnáct týmů bylo rozděleno do dvou skupin po sedmi účastnících. V základní skupině narazily holky z Písku na týmy Velké nad Veličkou, Slavia Praha „A“, Dunajská Streda „B“, Šala „B“, Háje Praha a Ivančic.

Hned v pátek po dlouhé a náročné cestě nastoupily proti šikovnému týmu z Velké nad Veličkou. Bohužel hned v úvodu utkání si vážněji zranila koleno jedna ze spojek Stella Hosnedlová a holkám chvíli trvalo, než se z této nepříjemné situace dokázaly vzpamatovat. Velkou snahou všech hráček na hřišti, kdy bojovaly i za zraněnou spoluhráčku, si dokázaly po celý průběh utkání udržovat dostatečný náskok a s přehledem tak dokráčely k první výhře na turnaji 12:4. Toto vítězství se postupem času ukazovalo jako jedno z klíčových. I do druhého hracího dne vstoupily sokolky nadějně a v poklidu si dokráčely pro další turnajová vítězství se Slavií „A“ 8:2 a s Dunajskou Stredou „B“ 9:2. V průběhu turnaje se ukázalo, že družstvo Šala „B“ je šikovnější jak jejich ačko, proto tato skupina patřila mezi tu těžší a naděje z Písku čekal nelehký zápas. Úvod do utkání byl z řiše snů a ujaly se vedení 3:0. Vlastně celý průběh prvního poločasu nenasvědčoval komplikacím. Bohužel ve druhém poločase se zejména v útoku nepodařilo na soupeře přitlačit a pouze jediná branka házenkářek od břehu Otavy a neproměněné dvě v sedmičky v úvodu poločasu, dostaly soupeře do zápasu a ten dokázal snižovat. Za stavu 4:3 nedokázal Písek proměnit trhák a následně se podařilo soupeřkám vyrovnat. Utkání tak nakonec skončilo pro Písek smolnou remízou 4:4, s velmi silným protivníkem.

 I přes slzičky po utkání si holky zasloužily poděkování za velkou bojovnost. Hned následující zápas patřil také k těm nejtěžším a pokud se Písečanky nechtěly strachovat o postup, musely v něm zvítězit. Nečekal je nikdo jiný, jak tradiční rival Háje Praha, kterého nedávno v Pardubicích dokázaly porazit o jedinou branku. I když Háje do vzájemného utkání nepodávaly zrovna přesvědčivé výkony, bylo jasné, že proti Písku se opět vyhecují. Úvod byl nervózní a vyrovnaný. Poté se více dařilo holkám z Jihu Čech, které se ujaly tříbrankového vedení 5:2. Nedokázaly však nastolené tempo udržet, zejména při nedůrazné obraně a utkání bylo tak dále vyrovnané. Ve druhém poločase nic nenasvědčovalo dramatu, když Písek vedl opět rozdílem tří branek. Pak se ovšem přestalo v útoku dařit a hra se vyrovnala. Špatné zakončení, kdy se už Písku nepodařilo vstřelit žádnou branku vynahrazovaly holky bojovností v obraně a ani soupeři v útoku toho mnoho nedovolily a vybojovaly tak důležitou výhru 10:9. Díky závěrečné jasné výhře s Ivančicemi 12:3, skončily sokolky na prvním místě ve skupině a díky postupu Velké nad Veličkou a Šaly „B“ si přinesly do finálové skupiny tři body k dobru. V závěrečném hracím dnu nás čekala tři velmi těžká utkání. Hned v tom prvním proti Šale „A“ bylo nutné zvítězit. Všechny hráčky nastoupily do utkání odhodlané a dokázaly si udržovat vedení. Soupeřky jim nedovolily ovšem odskočit více jak na rozdíl dvou branek a v druhé půli utkání se jim podařilo i vyrovnat. Bojovnice z Písku ovšem opět odskočily na rozdíl dvou branek, a i přes snížení soupeřek se jim podařilo vybojovat moc důležité vítězství 8:7. Finálová skupina byla ovšem velmi vyrovnaná. K jistotě vytoužené medaile bylo nutné porazit tým Astry Praha, dalšího z tradičních rivalů. Už v Pardubicích si holky dokázaly, že i Astru mohou porazit. Se stejným cílem šly i do tohoto utkání. První poločas byl velmi vyrovnaný, kdy nám dělala tradičně problémy zejména nejlepší hráčka soupeřek Kája Kleindienstová. Ve druhé části utkání si ovšem holky nechaly od trenéra poradit, přidaly na důrazu v obraně a pouze jedinou obdrženou brankou soupeřky ze hřiště vymazaly. V útoku trpělivou hrou postupně přidávaly branku za brankou, dokázaly tak zvítězit 11:5 a získat jistotu cenné medaile.

Vyvrcholením turnaje tak bylo finále mezi Sokolem Písek a Dunajskou Stredou „A“, kdy obě družstva ani jednou v turnaji neokusila hořkost porážky. Úvod zápasu byl vyrovnaný a nic nenasvědčovalo jasné záležitosti. Bohužel v následujících minutách soupeř ze Slovenska postupně Písečankám ve skóre odskočil, v poločase tak bylo skóre 3:7 v jejich neprospěch. Bohužel ani ve druhém poločase se obraz hry příliš nezměnil, a i přes snahu holek z Písku se soupeře nepodařilo zastavit a ten tak dokráčel k zaslouženému vítězství 13:5 a získal zlaté medaile. I když bylo na holkách znát obrovské zklamání z porážky, doprovázené mořem slz, zasloužily si za celý turnaj obrovskou pochvalu. Odměnou jim pak byly stříbrné medaile, které se jim po závěrečném ceremoniálu houpaly na krku. I dle hodnocení trenéra Blanického byla tato medaile hodně cenná, protože turnaj ve Veselí kvalitou účastníků převyšoval i nedávný vítězný turnaj v Pardubicích, a právě takové turnaje mohou posunout mladé písecké naděje dál.

Celkové pořadí turnaje:

DŠK Dunajská Streda „A“

TJ Sokol Písek

SKH Velká nad Veličkou

Duslo Šala „B“

TJ Astra Praha

Duslo Šala „A“

HC Háje Praha

DHC Slavia Praha „A“

HK Veselí nad Moravou

HC Zlín

DŠK Dunajská Streda „B“

HK Ivančice

Jiskra Havlíčkův Brod

DHC Slavia Praha „B“

Sestava a branky Písku: Masáčková – Hejlová 31, Ďurišová 16, Končelíková 16, Kroupová 13, Měchurová 3, Veličková, Hronková, Holzeplová, Hosnedlová.

Nejlepší hráčka družstva: Hejlová Denisa

IMG 20181209 152117