Play-off 2023/2024 - 1. semifinále
Datum so, 27. dub. 2024 Beginn 15:00
Sokol Písek
Písek
-:- DHK Baník Most
Most

Play-off 2023/2024 - 2. semifinále
Datum so, 04. kvě. 2024 Beginn 18:00
DHK Baník Most
Most
-:- Sokol Písek
Písek

Minižačky Sokola Písek se zúčastnily tradičního turnaje v Pardubicích, který nese název Pramínek Cup. Po Tachově to bylo Již podruhé v této sezóně, kdy absolvovaly turnaj rovnou se dvěma týmy. Mohlo tak dojít na srovnání, kam se dále posunuly. První tým měl ambice zabojovat o přední příčky a druhý tým jel do města perníku sbírat především cenné zkušenosti.

Do Pardubic se přihlásilo celkem 15 družstev, která byla rozdělena do 3 skupin. Áčko se ve skupině C setkalo s týmy Pardubic, Velkého Meziříčí, Slavie Praha II a Lázní Kynžvart.

Béčko pak narazilo ve skupině B na týmy Milevska, Bohunic, Háje Praha a Slavia Praha I. Díky tomu, že tým Bohunic na turnaj nakonec vůbec nepřijel, hned před začátkem turnaje mělo béčko dva body za kontumační vítězství. Následovaly pak jasné prohry se Slavií Praha 1:9, s HC Háje 2:10 a s Milevskem 0:8. Ale právě díky zmíněným dvěma bodům se dostalo do skupiny o 7.-12. místo. Přes počáteční obavy, že si s lepšími týmy příliš nezahrají, přišlo milé překvapení. Hned v následujícím utkání dokázaly šikulky z Písku poprvé na turnaji zvítězit a výhra s Pardubicemi 5:4 byla velkým povzbuzením. Následovala pak vybojovaná výhra 2:1 se Slavií II, která se urodila zejména díky výborné brankářce a kvalitní obraně. V dalším utkání stál v cestě tým Žirovnice, kterému jen těsně utekl postup do finálové skupiny. V tomto utkání se již více projevila zkušenost a kvalita soupeře a Písek prohrál 3:12. V závěrečném utkání proti Ivančicím už docházely holkám síly a i přes slušnou obranu se nedařilo v útoku a podlehly soupeři 1:3. Obsadily tak celkově krásné 10. místo ze 14 družstev a byl vidět pokrok zejména v obraně, oproti předchozímu turnaji v Tachově.

Sokol Písek „A“ nastoupil v úvodu proti Velkému Meziříčí a po dobrém výkonu hladce zvítězil 21:1. Ve druhém utkání proti tradičnímu a nepříjemnému soupeři z Lázní Kynžvart se příliš nedařilo, ale nakonec dokázaly Sokolky vybojovat důležitou výhru 5:4. S Pardubicemi a se Slavii II si připsaly opět snazší vítězství (12:2 a 13:0). Postoupily tak do finálové skupiny, kam si přinesly i 2 body za vítězství s Kynžvartem. Ještě v sobotu pak narazily na jednoho z favoritů turnaje, tým Astry Praha a tento zápas byl v bojích o medaile jedním z klíčových. Vzhledem k tomu, že se týmu Písku nepodařilo družstvo Astry ještě nikdy porazit, bylo o motivaci postaráno. Po asi nejlepším výkonu v sezóně, kdy se dařilo díky krásné souhře spojek a pivota, tak zejména díky důrazné obraně se podařilo bojovnicím z Písku utkání vyhrát v poměru 12:7. V dalším utkání s tradičním soupeřem z Milevska nedošlo k žádným komplikacím a opět díky výborné obraně a slušnému útoku zápas skončil jasnou výhrou 10:2. Vzhledem k výsledkům bylo jasné, že o vítězství v turnaji se Sokolky utkají v nedělním finále s tradičním soupeřem HC Háje Praha. Největší kaňkou na dosavadních výkonech na turnaji byl nedělní zápas s Kobylisy, kdy družstvo utrpělo první a jedinou porážku na turnaji 4:7, zejména díky obrovskému množství neproměněných šancí a malé aktivitě při osobní obraně soupeře.

Naštěstí tato prohra nic neznamenala a bylo jasné, že o zlatu rozhodne finále turnaje proti dosud neporaženému soupeři, kterému tedy stačil ke zlatu i bod. Snem mladých házenkářek z Jižních Čech bylo určitě celý turnaj vyhrát. I když se jim letos již zvítězit podařilo na turnaji na Hájích, turnaj v Pardubicích byl určitě pro ně více prestižní, navíc vícedenní a mezi 14 družstvy. Soupeřky proti sobě nastoupily letos již po čtvrté a každé družstvo mělo po jednom jasném vítězství (jedno utkání se hrálo bez výsledku). Holky se tak neměly čím překvapit. Utkání bylo velmi dramatické. Vedoucí branku vstřelil Písek, ale následně Háje otočily a vedly 3:1. Poté se ujaly vedení 5:4 hráčky z Jihu Čech. To donutilo trenérky z Prahy si vzít timeout a následně vyrovnat na 6:6. Díky předchozím výsledkům jim tento stav stačil k vítězství v turnaji. Následoval timeout Písku a z další akce se jim podařilo vstřelit vytouženou zlatou branku. I přes nervózní závěr se v posledních vteřinách už holkám z Prahy vyrovnat nepodařilo a mohla tak propuknout obrovská radost holek z Písku se kterou se podělily i s kamarádkami z ostatních týmů při vítězném kolečku. Sen se stal konečně skutečností. Finále se hrálo v úžasné atmosféře díky rodičům z Hájů a také ostatním týmům, které zase podporovaly naděje z Písku a i to přispělo k úžasnému, rychlému a bojovnému utkání, které patřilo v této kategorii k TOP. Byla to krásná tečka za turnajem, na kterou vítězky nikdy nezapomenou. Velkou odměnou pak bylo předání zlatých medailí za doprovodu „písně šampiónů“ od skupiny Queen. I když je nutné na hodně věcech v tréninku zapracovat, tak tento turnaj jasně ukázal, že jsou holky šikovné, velké bojovnice a mají na to se v této kategorii měřit i s těmi nejlepšími družstvy a nadále se zlepšovat.

Sestava a branky Písek „B“: Končelíková - Hronková 4, Holzeplová 2, Masáčková 2, Leskovcová 2, Růžičková 1, Nováková K. 1, Nováková A. 1, Preisová 1, Cardová, Pernerová, Tíková, Polášková.

Nejlepší hráčka družstva: Tereza Končelíková

Sestava a branky Písek „A“: Masáčková 3 - Hejlová 24, Kroupová 16, Ďurišová 14, Končelíková 13, Hosnedlová 10, Polášková 3, Veličková 1.

Nejlepší hráčka družstva: Anežka Masáčková

Další akce čeká minky Sokola Písek na Mikulášském turnaji ve Veselí nad Moravou, kdy ve velmi silné konkurenci poměří svoje schopnosti i s týmy ze Slovenska, které reprezentují jiný styl házené a budou tak mít možnost se utkat s netradičními soupeři.

# Tým Z B
1 Iuventa Michalovce 22 41
2 HC DAC Dunajská Streda 22 37
3 DHK Baník Most 22 32
4 Házená Kynžvart 22 29
5 DHC Slavia Praha 22 28
6 Sokol Písek 22 24
7 DHK Zora Olomouc 22 21
8 HK Slovan Duslo Šaľa 22 19
9 DHC Plzeň 22 15
10 Handball Club Zlín 22 8
11 DHC Sokol Poruba 22 6
12 HK Hodonín 22 4